-
İzmir'de Trekking
İzmir'in dağlarında uzun soluklu yürüyüşler
- Patikatrek
- Trekking
- İzmir'de Trekking
İzmir'de Trekking
Bozdağ, Karakoyun Yaylası, Çavdar yaylası, Salihli
Trekking; her ne kadar doğada konaklamayı da içeren uzun mesafeli yürüyüşlere verilen bir isim olsa da, konaklamanın olmadığı, günü birlik ve biraz daha tempolu ve uzun soluklu yürüyüşlerin de bu kategoriye dahil edildiğini görüyoruz artık. Bu kapsamda gelen talepleri düşünerek biz de, zorluk derecesi doğa yürüyüşlerinden biraz daha farklı, biraz daha uzun soluklu ve tempolu, özel seçilmiş ekiplerle gerçekleşen doğa yürüyüşlerimizi de bu kategori içinde programlamaya başladık...Böyle bir programa katılmayı arzu ederseniz, alt başlıklara göz atmayı ve size uygun oldugunu düşündüğünüz bir etkinlikte yer almak için ön kayıt formu doldurmayı unutmayın...
Katılım talep formunuz bize ulaştığında size geri dönüş yapacak ve en uygun zaman aralığındaki programların detay bilgileri ile katılım koşullarını sizinle paylaşacağız.
Trekking; dilimize İngilizceden gecen ve çoğunlukla da yanlış kullanılan bir kelime olup, çoğunlukla da dilimizde "Doğa yürüyüşleri" ile karıştırılan bir ifadenin karşılığı olarak kullanılır. Gerçek anlamıyla Trekking, İngilizcede "zor doğa koşullarında spor amacıyla uzun yürüyüş" sözcüğünden alıntı yapılarak türetilmiş bir kelimedir ve anlamında fade edilen zor doğa koşullarında barınma, konaklama, beslenme ve daha kapsamlı bir dizi ek yan anlamları da içinde barındırır... Şöyle ki; Trekking yolucuğu, doğada seyahat ve barınmayı, doğada yön bulmayı hatta beslenmeyi de içen alan sportif bir etkinliğin karşılığıdır desek yeridir... Kısaca dilimizdeki karşılığını, tek anlamlı olarak kullanmaya kalktığımızda yanlış anlamalara ve eksik algıya sebep olacak Trekking aslında Dağcıılık bilgi ve becerisi de gerektiren, bir dizi yan anlamaları da içinde barındıran, doğa sporaları içinde sıkca karşımıza çıkan zengin bir çeşitliliği ifade eder.
Nasıl ki, şehir merkezlerine yakın park ve açık alanlardaki spor amaçlı yürüyüşleri "Doğa yürüyüşleri" ile karıştırmamak gerekirse, doğa yürüyüşleriyle Trekkingi de birbirine karıştırmamak ve farklı katogorilerde sınıflandırarak anlamlandırmakta fayda var dye düşünürüz. Yani özünde Trekking, dağlarda, belli yüksekliklerde, doğada, alışık olduğumuz yaşam alanları dışındakii açık alanlarda, genelde gruplar halinde yapılan, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı hedefleri yürüyerek gerçekleşen, kontrollü tempolu, sportif yürüyüşlerdir. Bu tarz yürüyüşler için uygun ekipman, kıyafet, su ve yeterli gıda malzemeleri de alınarak, belirli aralıklarda verilen molallarla, birden fazla günü de içine alarak devam eden ve güzergaha göre zorlu iniş, tırmanış ve yürüyüş tekniklerini kullanarak gerçekleşen açık alan spor faaliyetlerini kapsar....
İzmir ve Ege bölgesinde Trekking faaliyetleri, kalabalık Doğa yürüyüşlerinin gerçekleştiği mevsim olan Ekim-Mayıs ayları aralıklarında da yapılabiliyor olsa da, doğa yürüyüşlerine katılımın mevsimsel koşullar sebebiyle azaldığı Mayıs - Ekim ayları arasında, özel parkurlarda, küçük gruplar halinde ( Min.5 - Max 7) sınırlandırarak yapmak, bireyin gerçek anlamda doğa tecrübesi kazanması adına ve farklı deneyimleri edinmesi için, koşulların biraz daha zorlaştığı bu zaman aralığını kullanmayı daha uygun bulduk.
Bölgesel iklim koşulları sebebiyle sahil ve kıyı şeritlerinin kalabalıklaştığı bu aylarda yani doğanın yalnızlaştığı zaman aralıklarında onun koynunda olmak, kimi zaman da konaklamak, özellikle de yüksek dağ deneyimi için yollara düşecek olan sporcu ve diğer katılımcılara da iyi bir de antrenman yapma fırsatı sunar diye düşünerek İzmir'de Trekking etkinliklerimizi özellikle bu aylarda planladık..
Başlangıçta, doğa yürüyüşlerinden Trekking faaliyeterine yumuşak bir geçiş imkanı da sunabilmek için, normalde günübirlik olarak planladığımız bu etkinliğimizi iki gece cadır konaklamalı olarak yapıyoruz; Ege'nin Alpleri olarak tanımladığımız Bozdağlarda farklı güzergahları kullanarak ve transit geçiş yürüşleri şeklinde yaparak. Yakın gelecekte işlemeye başlayacak olan "Efeler Yolu" projesi kapsamında yürüyecek olanlara, işaretli parkuru en emniyetli şekilde geçiş imkanı sağlamak adına da planladığımız bu yürüyüş esnasında Bozdağları muhteşem manzaralar içinde yürümek fırsatı da bulacaksınız.
Mevsim ve hava koşullarını da düşünerek, onlarca tırmanış patikası olan Bozdağ'ın 2.156m lik zirvesine farklı zorluk derecelerindeki en kolay ve en güvenli yürünebilecek olanını seçtik. Sağlık durumu uygun olan ve ffiziksel kondisyonu yeterli her bireyin tamamlayabileceği parkura Ödemiş Birgi üzerinden giriş yaparak Zirvede mola diyeceğiz; Program Çadır konaklama tercihi yapanlar için bir gece Bozdağ zirvesi, bir gece de Karakoyun yaylası olmak üzere iki gece çadır konaklamalı sırt çantalı olarak gerçekleşecek olup, yürüyüşün ikinci aşamasını ise iniş şeklinde yaparak Kuzeydeki Salihli Kasabası Çavdar yaylasında son bulacaktır.
Başlangıç rakımı : 1.160 m
Maks.yükseklik : 2.156 m
Maksimum Eğim : Tırmanış esnasında ilk 6 km lik mesafede yer, yer %20 iniş eğimi ise %15
Maksimum yükselme rakımı : 1.000m
Varış rakım : 760m
Yol üzerinde temiz su kaynağı var, yürüyüşün ilk aşaması öğleden önceki bölüm,saat 10.00 da 1.160m.lik yükseklikten rotaya girişle başlar ve yüksek dağ disiplini içinde kontrollü bir tırmanışla zirveye kadar devam eder. 3 saatlik bir zaman diliminde gerçekleşecek tırmanış ile Bozdağın zirvesinde mola verilir. kuş bakışı muhteşem manzaralar eşliğinde, akşam gün batımı, gece yıldız pozlama, sabah gündoğumunu fotoğraflayarak gececek ilk gece. Bu tırmanışa sezon içinde Doğa yürüyüşlerimize katılan arkadaşlarımız da yer alabilir. Öğleden sonraki parkur ise, zirvenin Doğu Rotası kullanılarak ve aynı disiplin ile kontrollü bir şekilde inilerek 1.500m rakımdaki Karakoyun yaylasında kamp kurulur. Yemek ve içecek ihtiyaçlarımızı kendi imkanlarımızla karşılayarak çadırlarda dinlenme ve serbest zaman.
Ertesi günü sabah gün ışırken kampı topluyor ve kahvaltının hemen sonrasında kamp yüklerimizle birlikte 760m rakımdaki Salihli Çavdar yaylasına iniş yapıyor ve aynı gün gerçekleşecek transfer ile şehre dönüyoruz.
Bu sayfa içinde bahsi geçen Trekkng faaliyetleri, doğa yürüyüşlerinden farklı zorluk ve zorunlulukları da içinde abarındıran, bireyin dayanklılık, fiziksel yeterlilikle birlikte zor koşullarla mücadele azmi de gerektiren, bazı özel ekipman yeterliliiği ve kullanma becerisi gerektiren açık alan spor faaliyetleridir.
Alışık olmadığımız yaşam alanlarında yolculuk yapmaya yani Trekking yapmaya karar veren her kişi, oğanüstü hallere de hazırlıklı olabilmelidir. Lütfen doğa yürüyüşü deyip geçmeyiniz, doğa bu; ne zaman ne yapacağı belli mi olur. Ancak bazen, karşılaşacağınız olağan dışı haller sadece doğadan kaynaklanmaz ve insan faktörlü de olabilir; ki, o yüzden alışık olmadığınız çoğrafyalarda yol alırken orada bulunmaya ne kadar hazır iseniz, o günü sıkıntısız ve keyifli bitirme katsayınız da o kadar yüksek olur. Hazır olmak derken sadece istekli olmak yetmez, ön bilgi ekip arkadaşları ve sahip olduğunuz ekipmanlar da dahil olmak üzere keyif katsayınızı etkileyen en temel faktörleri de unutmayın; Böyle durumlarda her zaman bir A-B planı olmalı insanın.
Mevsim koşulları gereği bu günlerde hava koşulları bir doğa yürüyüşü için en mükemmel şartlarda ve artık yavaş yavaş da olsa gün içinde değişken olmaya da hazırlanıyor; bize yol arkadaşı olmak ve keyifli bir Pazar'ı dağlarda yaşamak isterseniz bize danışıp bilgi almadan form doldurmayın; bizi dinler ve gerektiği gibi hazırlanırsanız günü hep birlikte keyifli tamamlarız. Bu hafta da bizimle birlikte olmaya varım derseniz Dağlar orada, biz de buradayız. Gün içinde bir yandan yürüyüp diğer yandan ise bol bol fotoğraf çekmeye hazırsanız bizi aramayı unutmayın.
KİMLER KATILABİLİR:
Patikatrek üyeleri ve onların yakınları, lisanslı sporcular, Doğa yürüyüşü deneyimi olanlar ve sağlık durumu uygun olup,18 yaşından gün almış ONLINE KATILIM FORMU doldurup bilgilendirme toplantımıza katılarak kesin kayıt yaptırmış olan aday üyelerimiz de doğa yürüyüşü etkinliklerimize dahil olabilir.
Kurumsal üyemiz olmayan ve bizimle ilk kez doğa yürüyüşlerine katılacak olanlar, Üyelerimiz kanalıyla geliyor veya onların birinci dereceden yakınları olsalar dahi http://www.izmirfotografakademisi.com/sayfadetay.aspx?id=16 link üzerindeki banka hesaplarımızdan uygun olan birisine katılım paylarını Cuma günü en geç saat 16.00 ya kadar " Doğa Yürüyüşü Katılım Payı" açıklamasını not düşerek ödemiş olmaları zorunludur.
Ekip displinine uymak, grubun ahengi ile sevk ve idaresine aykırı davranışlar sergilememek koşuluyla herkes bizimle birlikte dağlarda doğa yürüyüşü yapabilir. Ancak yeni katılımcıların ekip içinde yer alması ve yürüyüş esnasında olası riskleri ortadan kaldırmak için onları ekip içinden ayırarak farklı bir güzergahtan yürütümek hatta geri dönmelerine karar vermek de grup lideri ve yol kılavuzlarının insiyatifindedir.
Bu etkinliklere katılan herkes bu kararları itirazsız kabul etmiş sayılırlar.
KİMLER KATILAMAZ ;
Dağlara gitmenin kurallarını biz yazmadık ve bu sporun her şeyden önce bir disiplin ve dayanıklılık sporu olduğunun farkına varamayanlar; bu sporu bir yarış havası içinde yapanlar; ayağıma diken battı, yüzüme dal çarptı, sinekler rahatsız etti, gözüme toz kaçtı, ayakkabılarım çamurdan zarar gördü, yağmur yağdı fare gibi ıslandım, üstüm başım kirlendi diyenlerle birlikte, Kalp-damar rahatsızlığı, dolaşım sistemi ve eklem romatizması, solunum yolu, epilepsi-sara hastalığı gibi rahatsızlığı olanlar, Obsesif kompulsif bozukluk (saplantılı davranış bozukluğu) ve hizmet beklentisi içinde gelenler, hamile ve sürekli ilaç kullanmak zorunda olanların faaliyetlerimize katılması UYGUN DEGİLDİR.
Bu gibi hallerde olanlar grup ile birlikte bir doğa yürüyüşüne katılamayacak olsalar da, eğer çok isterlerse kişiye özel bir doğa yürüyüşü talebinde bulunabilirler...
LÜTFEN SONUNA KADAR OKUYUNUZ
- Doğa Yürüyüşlerimize sağlık durumu uygun olan,18 yaşını doldurmuş MÜRACAAT FORMU doldurarak kayıt yaptıran herkes dahil olabilir
- Doğa yürüyüşleri, riskli spor dalları içinde olmamakla beraber, bir ekip sporu ve gün içinde belli bir mesafenin tamamlanması hedeflenen takım faaliyetleri olması sebebiyle,ekibin ahenk ve disiplini,yürüyüş ritmi,takıma uyum ve adapte olma zorunluluğu içerir
- Faaliyet başladığı andan itibaren hayati önem arz etmeyen ve katılımcı için risk taşımayan durumlarda, faaliyetten ve gruptan ayrılmak ve bireysel olarak geri dönmek mümkün değildir.
- Servis araçlarımıza dahil olduğunuz andan itibaren görevli arkadaşlarımızın talimat ve yönlendirmelerine uymak zorunluluğu ve sorumluluğunu taşırsınız.
- Grup içi ahengin ve disiplinin korunması için,yüksek sesle ve alenen itirazlarda bulunmak, rehber ve kılavuzların kararlarını tartışma konusu yapmak,onların talimat ve uyarılarına aykırı davranmak hoş karşılanmaz.
- Molalarda alkol ve alkol türevli içecekler almak yasaktır. Mümkünse bir gün önceden de alkol almayınız; Yürüyüş esnasında büyük mola anına kadar,sigara içilmesi kesinlikle yasaktır.
- Doğa yürüyüşleri öncesi akşamında,el ve ayak tırnaklarınızı mutlaka kısaltınız,sabah evden ayrılmadan önce mutlaka kahvaltınızı yapınız ve ihtiyaç hissetmeseniz de en az bir büyük bardak su içiniz.
- Yürüyüş ayakkabılarınızı bileği kavrayan ve sert tabanlı olanlardan seciniz.
- Doğa yürüyüşlerimiz katılımcıların kendi arzusu ile ve hiç bir zorlama olmadan katılarak yapılan aktivitelerdir. Sorumluluğunu taşıyamayacağınız hiç kimseyi birinci dereceden akrabanız dahi olsa faaliyetlere kendi rızası dışında katılmaya zorlamayınız.
- Yürüyüş esnasında çevreye zarar vermemek için daha önce yürünmüş patikalardan ve tek sıra halinde düzenli yürüyünüz. Doğaya zarar verecek hareket ve eylemlerden lütfen uzak durunuz…
- Servis araçlarımıza binildiği andan itibaren grubun sevk ve idaresi, kontrolü araç sorumluları veya faaliyet rehberinin inisiyatifindedir...
- Araç seyir güzergâhlarını araç kaptanları belirler. Araç kaptanlarının belirlediği güzergah dışına çıkılması, zorunlu durumlar dışında kapıya veya eve yakın duraklarda indirme talepleri kabul edilmez. Servis Araçlarının ilk hareket noktasına göre güzergâhlar değişiklik arz edebilir.
LÜTFEN YANINIZDA GETİRMEYİN :
Mesela, sigara paketinizi getirmeyin,bir gün öncesinden (bırakın alkol almayı) akşamdan kalma alkol kırıntılarını da öyle; ve en önemlisi de Kent yaşamının sırtınıza yüklediği ve her birimizi baskı altında tutan, stres yaratan sizi yorgun ve bitap düşüren ne kadar sorununuz varsa onların çözüm yeri de kesinlikle doğa ve dağlar değildir, o yüzden şehir yüklerinizi lütfen servis aracının dısında bırakınız...
Dağlarda yapılan her türlü etkinliğin birlik ve beraberlik gerektiren bir takım çalışması olduğunu aklınızda tutarak, salon tartışmaları, her türlü siyasi ve ideolojik, etnik kimilik, mezhep ve dinsel içerikli çoğunlukla da yeni tanıştığınız yol arkadaşınızı ötekileştirebilecek olan konuşmalarınızı lütfen yine şehir salonlarınızda yapın ve onları da kesinlikle doğaya ve dağlara taşıyarak lütfen çevrenizi de günümüzü kirletmeyiniz....İlle de birşey getirmek istiyorsanız yaşamsal olanlarını aşağıya yazdık.
Hava durumu etkınlık tarıhınden bir hafta önce burada yayınlanır veya katılımcıların ıletısım numarılarına dırekt olarak bılgı yollanır....
Alternatif Programlar
İçlerinden biri size uygun olabilir