-
Kampçılık
Yükseklere uyum ve hazırlık
- Patikatrek
- Doğa Sporları
- Kampçılık
Kampçılık
Karakoyun Yaylası - Bozdağ Trans
Kampcılık ; Doğa sporlarının ayrılmaz bir parcasıdır. İnsanda heyecan, coşku ve bazı anlarda ise bağımlılık yapar. Vahşi doğanın koynunda yapacağınız bir kamp aktivitesi esnasında öğrenecekleriniz kent yaşamınızı da oldukca kolaylaştıracaktır. Kampta gecirdiğiniz bazan hoş, bazan de can sıkıcı bunaltıcı anlar esnasında edineceğiniz yaşam deneyimi ve yeni beceriler, hayatınızı farklı biçimde renklendirecek ve onu daha yaşanır hale getireceksiniz..
Vahşi tabiatın ortasında, güven içinde kalabileceğiniz geçici bir yuvayı kısa sureliğine de olsa yaşanır hale getirme çabanız size o ana kadar hiç tanımadıgınız duyguları keşfetme fırsatı da verecek.
Kendi ellerinizle pişirdiğiniz yemekler, sıcak bir uyku tulumu, sessiz bir gece, yıldızlar ve siz... dersek de, siz bu beklentiyi yine de fazla yükseltmyiniz; çünkü, doğada geçen kısa bir zaman dahi her an farklı koşullarla yüzleştirebilir sizi. Çadırdan hiç dışarı çıkmadan yaşamak durumunda kalacağınız koşullar da var kampcılık hayatında; ancak, kampcılıkta en temel unsur doğaya saygıdır; unutmayınız... Bir yandan konforunuzu dusunurken diğer yandan da ortamın ve kamp alanının doğallığına zarar vermemeyi öncelikleriniz arasına alacaksınız. Bizlere böylesine mutluluk veren, tanıklık ettiğimiz doğal güzelliklere saygı göstermek, birinci görevimiz olmalıdır. Bu da ancak eğitimle pekişmiş, bilinçli yapılan bir kampcılıkla mümkün olabilir.. Bu sayfamız içinde sizlere aktaracağımız notlarda nelere dikkat edilmesi gerektiği, kamp yeri seçimi ve kampta yaşam gibi kısa pratik bilgilere ulaşacaksınız..
Doğaya en az zarar verecek şekilde kamp yapmanın kuralları;
- Yuruyusleriniz esnasında daha once kullanılmış, mevcut patikalardan faydalanın.Kestirme ve yeni yollar yaratmayın
- Mümkün olduğunca ve her zaman daha önce kamp yapılmış alanları kullanın
- Tuvalet ihtiyaclarınızı su kaynakları,patikalar ve kamp yerlerinden uzakta giderin..
- Ateş yakmak yerine bir ocak kullanın.Ateş yakmanız gerekiyorsa da daha önce yakılmış yerleri kullanın.
- Ateşinizin söndüğünden emin olmadan da kamp yerinden ayrılmayın..
- Temizlik ihtiyaclarınızı su kaynaklarını ve kamp alanını kirletmeyecek şekilde ve cevreye zarar vermeyecek maddeler kullanarak yapın
- Çiçekler,çimenler ve diğer bitki örtüsünü,kayalar ve çevre dokusunu bozacak,zarar verecek eylemlerden uzak durun.
- Vahşi yaşama hiçbir şekilde müdahale etmeyin.Çevredeki hayvanları kendi haline bırakın kesinlikle beslemeyin.
- Sadece kendi çöplerinizi değil, tüm ekibin hatta sizden önce bırakılanları da bir çöp torbasında toplayı şehre kadar taşıyın..
Kamp yeri seçimi
- Mevcut ve daha onceden kullanılarak tahrip olmuş yerler
- Kar ile kaplı alanlar
- Kayalık yamaçlar
- Kumlu,topraklı veya çakıllı yatık zeminler
- Ormanlık alanlarda ölü yapraklarla kaplanmış zeminler doğaya en az zarar ile kamp yapılabilecek alanlardır..
- Dere yatakları,çığ ve taş düşme riski olan alanlar,vahşi hayvanların geçiş yolları, kamp kurmak için tehlikelidir.
Bunlara dikkat edin
Çayırlıklar ve çimenler zarar gormeye açık eko sistemlerdir.Otluk bir zeminde bir hafta kalacak olan bir cadır kapladığı alandaki tüm bitki örtüsünün bir sezon boyunca yok olmasına sebep olur.Uzun süreli kamplarda çadır yerinizi sıkca değiştirin..
Fundalıklar ve ufak çalıların, gelişip serpilmek ve tohumlama yapıp birkaç santimetre daha uzamak için çok fazla zamanları yoktur unutmayın..
Su kenarlarında yaşayan bitkiler diğerlerinden daha hassastır.Çok sayıda insanın her gecen gün, artarak, kırlara ve vahşi doğaya yönelmesi sonucunda su kirliliği de artarak büyümekte olan bir sorundur. Kampınızı su kaynaklarından en az 100 metre mesafeye kurun.
Kamp yerinizi secmeden önce yaratacağınız zararı konforunuzdan önce düşünün.Kampta, çevreye daha az zarar verecek daha hafif ayakkabılar giyin.
Oturmak için mevcut taş ve kütükleri kullanın, yenilerini getirmeyin.
Doğru eğime sahip doğru yerlere yerleşin.Bir yamacı düzleyip çadır kurmaya kalkmayın veya cadır etrafına kanal kazmayın.
Rahatınız için kamp yeri seçiminde rüzgar önemli bir etkendir.Cadırı kurarken rüzgar yönünü dikkate alın.Dağ rüzgarlarının öğleden sonra yamaç yukarı,gece ise dağdan aşağı doğru eseceğini unutmayın..Cadırınızı hava bozdugu anda rüzgarı içine almayacak şekilde kurun.
Rota ve Parkur Bilgisi : Efeler Yolu 12 Etap / Karakoyun Yaylası - Bozdağ
Başlangıç rakımı : 1.500 m
Maks.varış Noktası : 2.156 m
Toplam yükselme rakımı : 650 m
Toplam iniş rakımı : 1.000m
Ortalama Tırmanış eğim : İlk 4 km lik bölümde % 8 zirveye kadar % 20
Ortalama İniş eğimi : % 20-%30
Rota ağaç türleri ve doku : Kızılçam çoğunlukla, bazı yabanıl türler; zemin coğunlukla yumuşak baştan sona patika , kısmen orman yolu..
Servis Hareket noktaları ; Bostanlı 07.30, Karşıyaka 07.40, KONAK 08.00 , Bornova 08.15 hareket eder
Kampcılık kaplumbağa misali evini sırtında taşımak ve doğal alanlarda, doğa şartlarının uygun oldugu durumlar kadar en zor olduğu koşullarda da sağlıklı bir barınacak ortam yaratabilme becerisidir. Genetik haritasında, doğayla uyum içinde yaşayabilme beceri ve yetenekleri her geçen gün azalmakta olan modern kent insanını bir nevi "yeniden aslına döndürme" çalışması olan Kampçılık programlarımız katılımcıların ilk deneyimlerini yaşaması için zorluk derecesi düşük olan bu kamplarda kendilerini test edip tamamlayarak daha ileri zorluk derecelerindeki diğer kamplara aşama, aşama uzanan bir periyotta devam edıyor.
Artık bazı kamplarımız var ki, bizimle anılarak özdeşleşen; her birinin zamanı gelsin diye gün sayarız. İşte bu kamplarımızın arasına bu sezon bir yenisini daha ekledik. Alışılmış kamp alanlarından farklı çok az kişinin bildiği ve bundan sonra da adını sıkca duyacağınız, Egenin meşhur Efelerine yıllarca yataklık yapmış, çok özel bir coğrafyada, bir gece cadır konaklamalı ve bir tam gün yürüme programlı bir planlama ile ilk kez kamp deneyimi yaşayacak olan arkadaşlarımıza bir kapı daha açıyoruz. Egenin çok farklı bir coğrafyasında farklı görüntüleri ve mevsimsel özelliklerini doyasıya yaşayabileceğiniz özel bir yerdeyiz...
KAMP ALANI :
Ege'nin Alpleri olarak adlandırdığımız Bozdağlar silsilesini Doğu-Bati istikametinde yürüyerek geçmeye hazırsanız, kamp malzemelerinizi de şimdiden hazır ediniz. Yaz dönemi içinde daha yükseklerde kamp kurmak ve yürümek hedefi koyan arkadaşlarımızın çadır kurma, kampta yaşam ve barınma konusunda çok önemli deneyimler edinebileceği bu kamp ile 2024 Yaz dönemi faaliyetlerimize de başlamış olacağız. Kamp alanımız Bozdağların 1.500m rakımdakı Karakoyun yaylası olacak ve Kamp alanına kadar özel servis ile kamp malzemelerimizi taşıyoruz. Yolumuz üzerindeki Çelikli Şelalesi doğal güzelliği ile kamp alanına varmadan önce kısa bir yürüyüş ile fotoğraflanmayı bekliyor. Kamp alanına varış saatimizin saat 13.00 gibi olacağını tahmin ile öğleden sonraki bölümde Çadır yeri seçimi ve dikkat edilecek konu başlıklarında minik bir bilgilendirme, çadırların kurulması, yemek ve iaşelerin paylaşımı, kampta yaşam ve barınma ve ertesi gün gerçekleşecek Bozdağ Trans Yürüyüşü hakkında bilgilendirme ve yaylada serbest zaman. Kamp alanımız, ilk kez çadırlı kamp deneyimi yaşayacak olan arkadaşlarımızın kendilerini test etmeleri için oldukca uygun bir coğrafya olup, kampın keyif katsayısı yüksektir, ancak, kamp alanına ulaştığımız andan itibaren kamp kurallarına uygun, düzenli bir kamp yaşamı için uyulması gereken tüm kurallarımız işlemeye başlar.
Kamp alanı fotoğrafçılar için de oldukca ilgi çekici; birbirinden güzel görüntüleri elde etmek için çok uygun olup, Macro, doğa, manzara ve yayla yaşamı gibi konu başlıklarına ilgi duyan fotoğrafçıların da kaçırmadan değerlendirmesi gereken bir programdır.
Kampa katılan her bireye özel sorumluluk ve görevler yüklenir; ekibin hem doğaya hem de diğer arkadaşlarıyla uyumu gözlemlenir. Sorunsuz ve uyumlu bir şekilde kampın sonlanması ve amaçlanan hedeflere ulaşmaya yönelik bilgi beceri ve deneyimler paylaşılarak her bir katılımcının bireysel gelişimine katkı ve destek verilir.
Kamp yolculuğumuz 18 Mayıs 2024 Cumartesı günü sabahında özel servis ile İzmir'den çıkışla başlar, aynı gün kamp alanına intikal gerçekleşir. 19 Mayıs Pazar günü sabaha karşı Bozdağ Trans Yürüyüşümüz başlar. Güb boyu sürecek yürüyüş esnasında muhteşem fotoğraf görselleri ile süsleyeceğimiz yürüyüşümüzü Bozdağ zirvesindede 19 Mayıs 1919 anısına açılacak Bayrak töreni taçlandırıyor ve Mola diyoruz. Yürüyüşün Öğleden sonraki bölümü ise Bozdağ kasabasına iniş ile sonlanacak, kasaba içinde kısa bir mola sonrası kamp malzemelerimizi kasabaya getiren servis aracımıza binerek şehre dönüyoruz.
Kampımız 18 Mayıs günü de çevre, doğa ve fotoğraf yürüyüşleri yapacak kadar zaman kısa mesafeli bir coğrafyda olup 19 Mayıs Pazar günü sabah erkenden kampı toplayarak Bozdağları Doğu-Batı istikametinden geçişle kısa fotoğraf molalaları ve keşif yürüyüşleriyle iki gün sürecek ve Pazar günü akşam saatlerinde İzmir'de olacak şekilde dönüş yapılacaktır.
KİMLER KATILABİLİR :
Patikatrek Doğa Sporları Eğitim Merkezi lisanslı sporcuları,Üyeleri ve onların yakınları ile İzmir Fotoğraf Akademisi üyesi fotoğrafcılar ve onların yakınları kampa katılım için öncelik hakkına sahip olup, kamp kontenjanında acık olması durumunda ise Kamp deneyimi olan diğer lisanslı sporcular ile diğer fotoğrafcıların talepleri de değerlendirmeye alınacaktır.
Kampın organizasyonu gerekli izinlerin alınması,katılımcıların yeterlilik halleri kampın düzeni ve kampa ulaşım Patikatrek Doğa Sporları Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilecektir. Kampın amacına uygun gerçekleşebilmesi için Patikatrek Doğa Sporları Eğitim Merkezinin uygulamaya koyacağı kamp kuralları geçerlidir ve her bir katılımcı bu kurallara itirazsız uymakla sorumludur.
KAMPIN AMACI :
Patikatrek Doğa Sporları Eğitim Merkezi bünyesindeki sporcularımızın yüksek dağlara uyum, kampçılık bilgi ve becerisi kazanmaları doğada yaşam koşullarını öğrenmeleri ve grup uyumu edinmelerini amaçlar, zor doğa koşulları altında doğada hayatı idame ettirme arkadaşlık, ekip uyumu ve dayanışma, paylaşma yeteneklerini geliştirmek, doğa bilgisi ve sevgisi aşılamak, çevre dokusunu koruma bilinci edinmek, Kamp alanındaki flora ve fauna çeşitliliği üzerinde gözlem ve fotoğraf çalışmaları yapmak, yerel halk ile ekonomik ve sosyal ilişki kurup geliştirmektir.
MALZEME VE GİYSİ SEÇİMİ
Doğa sporları giysi ve malzemeleri,özellikleri ve secenekleri oldukca fazla olan bir çeşitliliğe sahiptir.Önemli olan, bu seçenek zenginliği içinde aradığınız bulmak değil,sizi kuru,konforlu ve güvende olmanızı sağlayacak malzemeleri seçmenizdir. Her faaliyete giderken, eksiklerinizi hemen gidermek yerine belli bir deneyim kazanmayı bekleyin. Deneyimleriniz geliştikce tercihleriniz de şekillenecektir.Yılda bir kez veya bir daha hiç kullanmayacağınız bir malzemeyi satın almak,ekonomik sıkıntılar yaratmakla beraber evinizde kullanılmayan malzeme kalabalıklığı da yaratacaktır. İlk faaliyetlerinizde malzemelerinizi ödünc alın,kiralayın veya kendiniz uydurun.Sizden daha tecrübeli arkadaşlarınızın tavsiyelerini dinleyin ve onlardan yardım isteyin.Her faaliyete giderken neler götürdüğünüzü kaydedin.Faaliyet sonrasında ise, neleri kullandığınızı ve güvenlik amaçlı olarak nelerin mutlaka bulunması gerektiğini,hangi malzemelerin de hiç kullanılmadığını belirleyin.Böylece gereksiz ağırlıkları günlerce taşımaktan kurtulmuş olursunuz.
Eğer birden fazla gün için doğada kalmaya karar verdiyseniz, Ana kamp malzemeleri, sırt çantası, çadır,uyku tulumu,mat,ayakkabı ve giysiler size mutlaka gerekli olan temel ihtiyaçlarınızdır. Dağlarda karşılaştığınız kötü koşullardan hızlı bir şekilde kaçıp kurtulmak imkanınız olmayabilir.Ne kadar isteseniz de uzun sureler bu zorluklarla mücadele etmeniz ve direnmeniz gerekebilir.Böyle anlarda sizi hayata bağlayan,direnme,mücadele etme ve daha uzun sure yaşama imkanını verecek olan tek şey, o anda sahip olduğunuz ve yanınızda bulundurduğunuz malzemelerinizdir. Malzemelerinizi secerken fiyat etiketlerini değil de, gerekli olan özelliklere sahip olup olmadıklarını dikkate alın.Vahşi doğa koşulları ve dağlardaki sürekli değişken zor hava şartları, konfor anlayışınızı alt limitlere kadar zorlamınızı gerektirecektir.Bunu unutmayın.
DOĞRU SEKİLDE ÇADIR KURMA
Eğer çadırınızı ilk defa kullanacaksanız kullanma talimatını iyice okuyunuz ve çadırı doğaya gitmeden önce mutlaka evde yada bahçenizde kurunuz.
Çift katlı çadırlar iki ayrı gruba ayrılabilirler: Önce iç tentenin kurulduğu çadırlar ve önce dış tentenin kurulduğu çadırlar. Önce iç tentenin kurulduğu çadırlar daha hızlı kurulabilirler. Ayrıca pollerle desteklenmiş iç tentenin üzerine gergi ipleriyle sabitleştirilmiş bir dış tentenin olması çadırı daha stabil hale getirir. Bu tip çadırların dezavantajı yağışlı havalarda çadırı kurarken ve sökerken iç tentenin ıslanabilmesidir.
Kamp yerinizi seçtikten sonra rüzgarın hangi yönden estiğini kontrol edin ve çadırınızı buna göre yerleştirin.
Rüzgarlı ve yağışlı havalarda çadırınızı mümkün olduğunca kısa sürede kurmalısınız. Genelde kendi kendine ayakta durabilen dome çadırlarda çadır kurulduktan sonra en uygun yere yerleştirilir.
Kurduğunuz çadırınızın sabitlemediğiniz zaman rüzgarda rahatça uçabileceğini unutmayın; hemen en az 4-6 noktasından zarar görmeyeceği ve uçup gitmeyeceği şekilde sabitleyin.
Dış tentenin iyi bir şekilde gerilmesi de rüzgarda sallanmasını ve hatta yırtılmasını engelleyecektir. Eğer hava kötüyse ya da kötüleşme şansı varsa çadırınızı mümkün olan her yerinden kazıklarla sabitleyin ve gergi iplerinin hepsini kullanın.
Kazıkların hepsinin sağlam bir şekilde yere girdiklerinden emin olun ve eğer çıkabilecek olanlar varsa bunları taşlarla sabitleyin.
Kar veya buz üzerinde çadır kurmanız gerektiğinde ise durum farklılaşacaktır. Normalde kullanılan kazıklar bu zeminde işe yaramazlar. Yumuşak karda ufak alüminyum plakalar kara gömülerek ve kazma veya batonlar kullanılarak çadır sabitlenebilir. Sert kar ve buzda ise kazmalar ve bu iş için üretilmiş buz kazıkları kullanılmalıdır.
Çadırı toplarken de kurma işleminin tam tersini yapmalısınız. Eğer dış tente ıslaksa iç tenteden farklı bir yere konulmalıdır. Rüzgarlı havalarda genelde çadırı toplamak için fazla zaman olmayacaktır. Bu durumlarda çadırın uçmaması için özel bir dikkat gerekir.
UYKU TULUMUNUN BAKIMI
Kullanılmadığı zamanlarda tulumunuzu bol ve hava geçirgen bir torbada saklamalı ya da dolabınıza dikine asmalısınız. Tulum asla sıkıştırılmış bir vaziyette ya da nemli olarak saklanmamalıdır. Faaliyet esnasında tulum kendi torbasında saklanmalı ve eğer ıslanma ihtimali varsa ayrıca su geçirmez bir torbaya konulmalıdır.
Yatmadan önce tulum serilmeli ve iyica kabarana kadar silkelenmelidir. Tulum kullanıldıktan sonra nemlenmiş olabileceğinden havalandırılmalı, mümkünse açılıp çadırın üstüne serilmelidir. Tulum torbasına basılırken ise katlayarak sokmak yerine düzensiz bir şekilde sıkıştırılmalıdır. Böylece tulum hep aynı yerlerden katlanmayacağı için dolgu malzemesi de tulumun içinde daha eşit yayılabilecektir.
Tulumunuzun kabarma yeteneğini kaybetmesi genelde pislenmenin bir sonucu olduğundan böyle bir durumda tulumunuzu yıkamanız gerekecektir. Çoğu uyku tulumu çamaşır makinasında yıkanabiliyor olsa da yıkama işlemi ile ilgili üreticinin tavsiyelerini uygulamak en sağlıklı olanıdır. Doğal dolgu malzemesi kullanılmış uyku tulumlarını yıkarken daha özenli olmanız malzemenizin hayatını daha uzatacaktır.
UYKU TULUMUNDA SICAK KALMANIN KOŞULLARI
Tuluma girmeden önce tulumunuzu silkeleyerek iyice kabarmasını sağlayın. Bildiğiniz gibi ısı yalıtımını sağlayan şey durağan havadır ve tulumunuzun içindeki yalıtım malzemesi ne kadar iyi kabarırsa o kadar iyi yalıtım sağlar.
Mutlaka iyi bir mat kullanın. Matınız yetersiz ise o zaman yedek giysi ya da çantanızla matınızın altına takviye yapın. Soğuk bir zemine temas ederek ısı kaybediyorsanız tulumunuzun iyi olması bir şey ifade etmeyecektir.
Tuluma girmeden önce kuru giysiler giyin. Yürüyüş sırasında giydiğiniz hafif nemlenmiş giysi ya da çoraplarla uyumak ısı kaybınızı büyük ölçüde arttıracaktır.
Uyku tulumunuzu kuru tutun. Faaliyet sırasında fırsatınız oldukça tulumunuzu havalandırarak kurumasını sağlayın. Çanta içinde tulumunuzu mutlaka su geçirmez bir torba içinde saklayın
Tuluma girerken mutlaka bir bere ya da daha iyisi balaklava giyin. Isı kaybının büyük kısmının baş ve boyun bölgesinden gerçekleştiğini unutmayın.
Iyi bir akşam yemeği vücudunuzun gece boyunca enerji seviyesini koruyabilmesi için çok önemlidir.
Sıvı alın. Su olmadan vücudunuz yediğiniz şeyleri kullanılabilir enerjiye çeviremez. Üstelik dehidre bir vücutta kanın akışkanlığı azaldığı için kan dolaşımınız da yavaşlayacaktır
Tulumun boyutunun size uyduğundan emin olun. Gereğinden büyük bir tulum içerisinde ısıtmanız gereken durağan hava daha fazla olacaktır.
Tuvalete gitmeniz gerektiğinde gidin. Vücudunuzdaki atık sıvıları da ısıtmak zorunda olduğunuzu unutmayın.
Tulumun kendi dolgu malzemesinin kabarmasını engelleyecek kadar çok giysi ile tuluma girmeyin
Su geçirmez / nefes alabilir bir yağmurluğunuz var ise bunu tulumunuzun ayak kısmına geçirebilirsiniz. (Yalıtım malzemesini sıkıştırmıyor olduğu sürece) Bu sayede tulumun ayak bölgesindeki gereksiz durağan hava azalır, konvektif ısı kaybı azalır ve tulumun çadırda oluşabilecek nemden etkilenmesi önlenir.
Tuluma girmeden önce yapacağınız hafif bir yürüyüş tuluma girdiğinizde sıcak olmanızı sağlar. Bu sırada terlememeye özen göstermelisiniz
Aşırı soğuk koşullarda tulumun içine ilk girdiğinizde ısınabilmek için su geçirmez bir kap içerisine sıcak su koyarak tulumun içine alabilirsiniz. Su kabınızın sızdırmaz olduğundan emin olmanız ve su kabına temas ederek yanmamaya özen göstermelisiniz. Vücudunuz ısındıktan sonra su kabını tulumun dışına çıkarmayı unutmayın
Tulumun içinde fazla boşluk varsa giymediğiniz polar vb. giysilerinizi tulumun içine alıp boş alanları doldurabilirsiniz.
Tulumun içerisine kıyafetlerinizle girdiyseniz ön fermuarlarınızı açıp vücut ısınızın tulumun içindeki havayı ısıtmasını sağlayınız.
Çadırın içerisinde, uyku tulumunuzun çadırın tentesine baskı yapmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde tenteden nem kapan tulumunuz ısı kaybetmenize sebep olur
Çadır içerisinde tek kalınması çadırın iç ısısını düşürecektir.
Çok soğuk durumlarda ışıma ile ısı kaybını ortadan kaldırmak için alu battaniyeye sarınmalı veya alu mat kullanılmalıdır.
Tulumun fermuarının, boyun ve baş büzgüsünün tam olarak kapandığından emin olun.
Tulum içinde fazla hareket etmeden uyumaya çalışın. Her hareket ettiğinizde içeride ısınmış olan sıcak hava dışarıdaki soğuk hava ile yer değiştirecektir.
AYAKKABI BAKIMI
İyi ve düzenli bir bakımla kaliteli bir dağ botunu senelerce kullanabilirsiniz. Faaliyet sonrası dağ ayakkabılarınızı su ile iyice temizleyin ve normal oda sıcaklığında kurumaya bırakın.
Kurumayı hızlandırmak için botların içine gazete kağıdı gibi emici malzemeler doldurabilirsiniz.
Deri ayakkabılar asla aşırı sıcak bir yerde (ateş yanında, kalorifer üstünde) kurutulmamalıdır.
Deri ayakkabılar temizlenip kuruduktan sonra da bir bakım yapmak gerekir. Bu bakımı üreticinin tavsiyeleri doğrultusunda yapmanız en iyi sonucu verecektir.
Genelde deri ayakkabılara su geçirmezliği sağlamak ve derinin kurumasını önlemek için wax sürülür.
Cordura ve süet ayakkabılarda ise su geçirmezliği sağlayan sprey ve sıvılar kullanılabilir. Süet ayakkabılarda süet yapısını kaybetmemek için ekstra dikkat etmeniz gerekebilir. Bunun için bu tür ayakkabılara uygun özel spreylerden kullanmanız daha iyi sonuç verir.
Kullanmadığınız zamanlarda dağ ayakkabılarınızı kuru, serin ve iyi havalanan bir yerde saklayınız. Çok uzun bir süre kullanmadığınız ayakkabılarınızı faaliyet öncesinde gözden geçirip havalandırmanız ve su geçirmezlik için wax sürmeniz de ayakkabılarınızdan faaliyetlerinizde daha iyi verim almanızı sağlayacaktır.
Muhtemel Hava sıcaklıgı gece 12-15 'C, gündüz ise 20 C lerde olacağı tahmn edilmekte olup kesin bilgi paylaşımı kamp tarihinden önce yapılacaktır.
Şu anda okumakta olduğunuz bu sayfanın hemen üstünde bir onle Katılım fornu mevcut...Her katılımcının o formu doldurması zorunludur...
Bu program bir TUR organizasyonu değil, PATİKATREK Doğa Sporları Eğitim Merkezi ve İzmir Fotoğraf Akademisi üye fotoğrafçıları ve onların yakınları ile birlikte ortak katılımlı gerçekleşecek planlanlı bir açık alan Fotograf ve doğa bilgisi eğitim, uygulama ve çekim çalışmasıdır. Katılımcılar hizmet beklentisi içinde olmadan tüm ihtiyaçlarını kendileri karşılamak,kamp kurallarına itirazsız uymak ve ilan edilen eğitim çalışmalarına katılmak mecburiyetindedir.
Faaliyetimizin amatör bir spor, eğitim ve uygulama etkinliği olması sebebiyle katılımcıların faaliyetten ve faaliyetin görevlilerinden beklentilerini bu durumu göz önünde bulundurarak ayarlamalarını hatırlatırız. Kamp süresinde Alkollü içecekler ve sporcu disiplinine uygun olamayan diğer içecekleri kullanmak, kamp kurlları dışına taşacak aykırı hareketlerde bulunmak,kontrolsüz ateş yakmak ve ilan edilen alanlar dışında sigara içmek kesinlikle yasaktır.
Faaliyetlerimize katılım taleplerinde PATİKATREK Doğa Sporları Eğitim Merkezi ve İzmir Fotoğraf Akademisi UYELERİ ve onların beraberindeki yakınları, Site ve Mail Haber gurubu üyelerimiz ve diğer kursiyerlerimiz her zaman öncelik hakkına sahiptir. Harici katılma istekleri misafir olarak ve servis araçlarımızda yer olması durumunda değerlendirmeye alınır…
Servis araçlarımıza binildiği andan itibaren grubun sevk ve idaresi, kontrolü araç sorumluları veya faaliyet rehberinin inisiyatifindedir...
Araç seyir güzergâhlarını araç kaptanları belirler. Araç kaptanlarının belirlediği güzergah dışına çıkılması, zorunlu durumlar dışında kapıya veya eve yakın duraklarda indirme talepleri kabul edilmez. Servis Araçlarının ilk hareket noktasına göre güzergâhlar değişiklik arz edebilir.
Araçlarda koltuk ya da yer rezervasyonu yapılmaz."Erken gelen oturur" kuralı uygulanır.
Katılımcılar, görevli veya faaliyet rehberlerinin uyarı ve talimatlarına kayıtsız şartsız uymakla yükümlüdürler...
Organizasyonlarımızda grubun en iyi şekilde sevk ve idaresi, faaliyetin selamati, katılımcıların güvenliği için rehberlerimizin almış olduğu kararlar tartışma konusu yapılamaz.
Uyarı ve talimatlara, yürüyüş disiplinine uyamamak veya yorgunluk, dikkatsizlik, konsantrasyon bozukluğu gibi etkenlerden kaynaklanabilecek her türlü kaza, yaralanma ve sakatlanma durumunda rehberler, faaliyetin organizatörleri ve diğer görevlileri sorumlu tutulamaz.
Faaliyete katılan her birey bu sayfanın en alt kısmındaki linkler içinde bulunan SAĞLIK BİLGİ formu, RİSKLERİN KABULÜ ve MUAFİYET belgelerini faaliyet anında ıslak imzalı olarak görevlilere teslim etmekle sorumludurlar ve en az bir kez okumuş ve kabul etmiş sayılırlar.
YANINIZDA BULUNSUN :
Doğada sağlıklı barınabilmek için gerekli olan mevsim koşullarına uygun çadır,uyku tulumu ve kamp malzemeleri ; Sırt çantası,Mat,Çadır altlığı ve uyku tulumu,Pişirme kapları,kamp ocakları ve sağlık seti,dikiş seti. Ayağı bilekten kavrayacak mümkünse su geçirmeyen bot tarzı ayakkabı, Yağmurluk, Yedek iç giysi,Orta ve üst katman uygun giysi,Yedek Çorap. Diğer malzemeler kampa katılanlar arasında paylaşılarak tedarık edilecektir.
Varsa sürekli kullanmakta oldugunuz ilaçlarınız,Fotoğraf Makinesi ve yedek aksesuvarları.
İlk Kez kampa katılacak olan arkadaşlarımızın CADIR ihtiyacları ( sınırlı sayıda ve ilk karar verenler, partnerle kalmayı kabul edenler) tarafımızdan karşılanacaktır.Malzeme paylaşımı ve Kamp programı kamp öncesinde ve ilan edilecek bir tarihte yapılacak ortak toplantıda katılımcılara aktarılacaktır.
Bu programın katılım ücreti, katılımcı sayısı ve gidilecek yerin uzaklığına bağlı olarak ulaşım,transfer ve acente payları eklenerek belirlenir ve Üyeler arasında eşit olarak pay edilir...Lütfen bilgi alınız
Alternatif Programlar
İçlerinden biri size uygun olabilir