-
Doğada risk ve tehlikeler
Hazırlıksız ve yetersiz ekipmanla gidilecek bir doğa yolculuğu bile ciddi riskler içerir
- Patikatrek
- Faydalı Bilgiler
- Doğada risk ve tehlikeler
Doğada risk ve tehlikeler
Her ne amaçla olursa olsun dağlara, kırlık açık alanlara eğitimsiz ve deneyim sahibi olmadan çıkanları hiç olmadık zamanlarda bekleyen süprizler her zaman mevcuttur.Bu süprizlerin içinde öyleleri vardır ki hayati riskler içerir. Aynı riskler yaşam alanlarına yakın uzaklık derecesine göre katlanarak azalıp çoğalabilir. Dağlık ve acık alan arazilerde karşınıza çıkabilecek olası bir kaç tehlikeyi bu sayfaya taşımaya çalıştık ki yazdıklarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Yıldırım – şimşek
Yıldırım genelde sivri uc ve zirvelere düşer. Sivri zirveler,sırtlar,ağaçlar ve dik kayalardan her zaman uzak durmak gerekir. Yağmurdan kaçmak veya korunmak amacıyla bile olsa mağara ve büyük kayaların altına girmek doğru değildir.Yıldırım,mağara girişinden dikey olarak yere atlayabildiği gibi,mağara içinde de duvarları yalayarak da toprağa inebilir.her iki koşulda da duvarlar ile temas etmekten kaçınılmalı ve yer ile aranıza yalıtkan bir malzeme koyarak kendinizi izole etmelisiniz.Yıldırım öncesinde vücüdunuz üzerinde statik elektrik oluşur ki saçlarınızın diken diken olması veya karıncalanma belirtileri varsa çok değil 3-5 dakika sonra yıldırıma maruz kalacaksınız demektir.
Taş düşmesi
Yüksek zrvelerin etekleri,etrafı dik yamaçlarla çevrili dar, vadi ve geçiş yolları,vahşi hayvanların barındığı veya gezindiği geçiş yollarının alt kısımları taş düşme riskinin en fazla olduğu yerlerdir. Hava ve zemin ısısının değiştiği saatler ve yağmur sonrası, taş düşme oranının en yüksek olduğu zaman dilimleridir.Kuzey yarım kürede Güney ve Doğu yüzler güneş ışığını ilk gören alanlar olduğu için taş düşme riskinin yüksek olduğu yerlerdir.Gölgede kalan Kuzey yüzler ise daha az tehlikelidir.
Çığ
Kar olan ve kar yağışı alan zeminlerde çığ tehlikesi mevcutdur.Yüksek yamaçların etekleri,vadiler,dar geçitler çığ tehlikesinin en çok gerçekleştiği yerlerdir.Aşağıdaki koşullarda çığ tehlikesi daha yüksektir.Fırtınaların biriktirdiği kar,eğer bir yamacın tutabileceği miktarı aşmış ise doğal çığlar oluşur.Kar’ın yarattığı basınç,kar tabakasının gücünü aşarsa sonuçta çığ düşer. Bahar ve yaz aylarının ılık gunleri geldikce Güney yamaçlardaki kar,ıslak ve ağır bir hal alır,ıslak kar da çığ yaratmaya elverişlidir.Kış’ın soğuk gunlerinde Güney,Bahar’ın ılık gunlerinde ise Kuzey yamaclar çığ tehlikesine karşı daha guvenli olabilir.Fazla kar yağışı ve hemen sonrası Fazla kar yağışı ve 1-2 gün sonrası Rüzgarın etkisiyle sırtlarda korniş ve balkon gibi kar yığıntılarının oluştuğu anlar çığ tehlikesi yaratır.
Kar Körlüğü
Kar ile kaplı zeminlerde,güneş ışınlarının yansıması sonucunda Ultraviyole ışınlarının göz yüzeyini yakması sonucu oluşan körlük olayıdır.Yüksek irtifalarda bulunan kişilerde % 30 -50 oranında küçük odaklı retinal kanamalara rastlanır.Bu durum kişi de oryantasyon bozukluklara yol açar. Uygun niteliklerde güneş gözlüğü kullanarak korunma sağlanabilir.
Hipotermia
Vücut iç ısısının normalin altına düşmesidir.Özellikle Oksijen oranının az olduğu ortamlarda çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.Bu konu ile ilgili daha geniş ve detaylı bilgileri EĞİTİM VE SEMİNER NOTLARI sayfamızda sizlere duyuracağız.
Sindirim kanalı bozuklukları
Kalın barsaklar iyi Aklimatize olunduğunda daha faal olur ve daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyulur. Aklimatizasyon eksikliği ve beslenme alışkanlığının değişmesi gibi sebeplerden dolayı da kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir.
Vücutda su tutulması
Yüksek irtifalarda bulunan insanların organizmalarında, su ve sodyum tutma mekanizmasının harekete gectiği tesbit edilmiştir. Bunun sonucunda ise vucutdaki sıvı miktarı artar ve özellikle de el,ayak ve yüzde göz altları gibi vucudun belli bölgelerinde şişmeler görünür.