-
Doğa Yürüyüşü Kuralları
Kuralsızlık karmaşa ve anarşi demektir; kurallara uymadan ve hazırlıksız çıkılan bir doğa yürüyüşü bile yüksek riskler barındırır
- Patikatrek
- Faydalı Bilgiler
- Doğa Yürüyüşü Kuralları
Doğa Yürüyüşü Kuralları
Her zaman alışık olduğunuz yaşam alanları dışında,kentin park ve bahçelerinden farklı doğal tabiat ortamında, sağlık durumu elverişli her yaştan kişinin bireysel veya takım olarak yapmış olduğu sportif yürüyüş etkinliklerine kısaca doğa yürüyüşü veya moda deyimle Trekking denir. Aslında Trekking, doğa yürüyüşlerinin Türkçedeki tam karşılığı değildir. Günübirlik olarak yapılan doğa yürüyüşlerinin ingilizce karşılığı Hikingdir.Çok daha farklı bir disiplinle yapılagelen Trekking sporunun bir alt dalı da diyebiliriz Hiking ve Doğa yürüyüşleri için. Bugün bir çoğumuzun Trekking faaliyeti olarak katıldığı etkinliklerde, çekirdek çitleyerek yürüyen yeni başlayanlardan, dağcılara kadar çeşitli seviyelerde insanlarla karşılaşabilirsiniz. Doğrusunu isterseniz bu, biraz da bizim her işte olduğu gibi bu sporu da aslına uygun olarak yapmayı bilmememizden kaynaklanan genel bir özelliğimizdir. Ve hepsinden önemlisi de Doğa yürüyüşleri ile Dağcılık sporunun da birbiri ile karıştırılıyor olmasıdır.
Doğa yürüyüşlerinin açık alanda piknik yaparken ya da aracımızla gittiğimiz ormanlık, ağaçlık bölgelerde hafif tempolu olarak yaptığımız kır gezintileri ile karıştırılması ve yazılı, belli bir kurallar dizini ve displini olmaması sebebiyle “risksiz spor dalları” arasında görünen yanlış bir kanı hakimdir bir çoğumuzda.
Yemek üstü yapılan kır gezileri ile adına isterseniz Hiking deyin ister doğa yürüyüşü ama trekking displini ile yapılması gereken doğa yürüyüşlerini lütfen birbirine karıştırmayın. Eğer Doğa yürüyüşünden kastınız yemek sonrası çiçekler içinde yeşil alanlarda yapmayı düşündüğünüz bir gezinti ise size pek kural gerekmez; giyin eşofmanınızı,cebinize lüzumu halinde kan şekerinizi dengeleyecek birkaç atıştırmalık birşeyler koyun, bir de yeteri kadar su bulundurun yanınızda yeter.
Doğa yürüyüşlerinin son yıllarda artan bir trend ile toplumsal ilgi uyandırması sonucunda bu sporu yapmaya meyillenen kişilerin çokca varlığı gözlemlenen bir gerçek.Ancak yukarıda da kısaca değinmeye çalıştığımız yemek üstü kır gezileri ile karıştırılması sonucunda iyi bir planlama ve ön hazırlık yapılmadan başlanacak bu spor da diğer sporlarda olduğu gibi kendi içinde fazlasıyla riskler içermekte. İşte bu risklerin neler olduğu noktasında bu yazıyı okuyanlarda farkındalık duygusu yaratmak, bizzat doğa yürüyüşleri esnasında alanda kazanılan deneyimlerin sonucunda olmazsa olmaz bazı kuralları hatırlatmak istedik bu yazıyı kaleme alarak. Gerçi bu site içinde benzer kuralların fazlasıyla varlığını göreceksiniz web sayfaları içinde gezinti yaptıgınızda.
DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ ÖNCESİNDE
Doğa yürüyüşlerini Trekking disiplini ile yapmaya karar verdiğinizde, bu sporu olması gerektiği gibi yapıp yapamama durumunuzu gözden geçirip, doktorunuzdan başlayan bir sağlık taraması sonucunda tıbben uygunluğunuz hakkında bilgi edinmenizde çok büyük fayda var. Dokturunuzdan gelen olumlu referanslar size moral olarak geri döndüğünde atmanız gereken ikinci adım bu sporu bireysel olarak mı yoksa bir takıma dahil olarak mı yapacağınız konusu olacak ki, hiç acele etmeden dikkatli bir tarama daha yapın alternatifler arasından diyoruz. Henüz, başlangıç seviyesinde doğaya trekking amaçlı bireysel çıkışları pek tavsiye etmesek de eğer yeterli seviyede Doğa Bilgisi, Yön duygusu, fiziki kondisyon yeterliliğine sahipseniz, zor koşullarla karşılaştığınız anlarda çözümleme beceriniz varsa doğa yürüyüşlerini bireysel olarak da yapabilirsiniz.Ancak burada unutmamanız gerek ana kural doğaya asla tek başına çıkılmaması gerektiğidir. Doğada tek başınıza yapacağınız seyahatlerin sizi olası risklere fazlasıyla açık hale getireceği de aklınızda bulunsun...
DOĞADA YÜRÜYÜŞ AMAÇLI TAKIM SEÇME
Doğada seyahat etmenin veya Trekking disiplini ile yapılacak bir doğa yürüyüşünün temel kuralı asla tek başınıza olmamaktır. Deneyimli yürüyüşcüler minimum katılımcı sayısını üç kişi olarak tavsiye eder ki bazı durumlarda bu da yeterli bir sayı değildir. Şöyle ki; olası bir tehlike anında takım içinden bir kişinin yaralanması veya sakatlanması sonucunda ikinci kişinin kazazedenin başında kalarak onun hayatını idame ettirecek koşulları sağlaması, üçüncü kişinin de yardım getirmek üzere en yakın yerleşim merkezine ulaşması gerekir.Ancak çok daha acil durumlarda ve yaralının taşınması gerektiği koşullarda takım sayısının en az yedi kişi olması gerekir...
Doğa yürüyüşü amaçlı olarak katılacağınız bir takımı belirlemenin de bazı ana kriterleri var ki asla göz ardı etmeyin diyor ve karşınıza çıkacak olası problemlere değinerek nelere dikat etmeniz gerektiği noktasında bilgi paylaşmak istiyoruz.
Doğa yürüyüşlerinin günümüzdeki popüleritesi sebebiyle organizayon yapma yeteneğine sahip herkes bir takım oluşturabilir. Ancak burada sorulması gereken ana soru “Bu organizasyonu yapan kimdir ?” olacaktır.
Organizatör ile ilgili diğer soruları aklımıza geldiği kadar artırmak bizim elimizde; ancak en önemlilerine mutlaka cevap alın demek durumundayız;
- Organizatörün kurumsal bir kimliği var mıdır veya yeterlilik durumu nedir ?
- Organizatörün sorumluluğu nerede başlayıp nerede bitiyor, kamuoyuna duyurulmuş,kabul gören genel bir açıklaması var mı ?
- Organizatör,Doğa yürüyüşü ya da benzer organizasyonları ne kadar süreden beri yapıyor, referansları var mı, ne kadar güvenilir, geçmişinde olumsuzluk yaratan bir durum var mı?
- İdari ve Mali açıdan sorumluluk taşıyor mu, herhangi bir denetim firması ya da kurum tarafından gözetleniyor mu,hangi sıklıkta denetleniyor ?
- Organizatör ile spor amaçlı oluşacak takımı alanda sevk ve idare ederek yöneten aynı kişiler mi, ya da aynı çatı altında ve aynı sorumluluklara sahipler mi,yoksa tamamen farklı kişi veya kurumlardan mı oluşuyor ?
- Organizatör firma ya da kurumun yerleşik bir adresi ve iletişim bilgileri var mı ?
- Olası endişelerinizi giderecek sorularınıza geri dönüş yapılıyor mu ?
- Organizatör firma ya da kurum, endişelerenizi giderecek şekilde, yapmayı amaçladığınız bu spora sizi hazırlıyor mu,eğitim veya ön bilgilendirme toplantıları yapıyor mu ?
- Size verilen eğitimler ne kadar bilimsel, eğitimleri verenlerin yeterlilik durumları uygun mu ?
- Organizatör tarafından oluşturulan takımların katılımcı sayısı ne kadar ? ( Aşırı Fazlalık da en az Azlık kadar koşullara göre hayati riskler içerir unutmayın)
- Takımı alanda güvenli bir şekilde sevk ve idare edecek yeteri kadar görevli var mı ?
Bu ve benzer soruları sayfalar dolusu hale getirebilirsiniz.Doğada güvenli ve risksiz bir yürüyüş sporu için kendi yeterliliğiniz kadar, dahil olacağınız takımın da uzman olması gerektiği noktasına az da olsa dikkatinizi çekmek istedik.
Bu spora ilgi duyuyor ve yapmak arzusu taşıyorsanız, ücretsiz bilgilendirme toplantılarımıza her zaman katılabilirsiniz...
Bu yazıya ek olarak sizi bir de web sayfamızın her gün karşınıza çıkan ama çoğumuzun okumaktan imtina ettiği bu web sayfası içindeki faydalı bilgiler başlığı altındaki başlıklara göz atmanız önem arzeder, yazılanları sonuna kadar okumaktan kaçınmamanız ricasıyla. Çünkü biz bu sporun kurallarını daha yıllar öncesinde yazdık, bu kurallar genel bir kabul görmüş olmalı ki bugün doğa yürüyüşü organizasyonu yapan bir çok kurumun ilk sayfalarını kaplıyor az da olsa değişime uğratılarak veya cafcaflı kelimelerle süslenerek...
Türkiye'nin ilk marka tescil belgeli ( Patikatrek / TPE 2006-33344) doğa yürüyüş grubu olarak bu alanda bir çok ilke imza attık; büyük bir çoğunluk tarafından izlenir olmanın sorumluluk duygusu içinde hareket ederek büyük olmanın aslında, sayısal çoklukla hiçbir ilgisi olmadığını da çoktan ispatladık..Gücümüzü önce bize inanarak peşimize düşenlerden sonra da sorumluluk duygusu içinde attığımız ilkeli adımlardan aldık...
Biliyoruz ki yaptığınız işi birileri sizden daha iyi yapıncaya kadar gerçek büyük sizsiniz...Ne zaman ki siz bir adım geride kaldınız biliniz ki,sıralamada artık hak eden yerini almıştır...Aynı felsefenin ışığı altında yol almaya, yolumuza ışık tutanlara alkış yollamaya ve onlara yer açmaya aynı kararlılıkla devam...
Patikatrek'i diğerlerinden farklı kılan da işte bu...