-
Doğa Yürüyüşü
Her türlü hava koşulunda bir pazar sabahı evden ayrılarak yerleşim alanları ve insandan uzakta doğada yapılan yürüyüşün adı
- Patikatrek
- Faydalı Bilgiler
- Doğa Yürüyüşü
Doğa Yürüyüşü
Doğa yürüyüşü adı altında yapılan etkinlik ve gezilerin, başlangıçta, hayal ettiğiniz gibi sonlanmasını isterseniz bazı detayları ve püf noktalarını bilmeniz gerekir.Doğa, ya da doğa yürüyüşü dendiği zaman aklımıza ilk gelen şey, yemyeşil kırlar,çiçekler,ılık bir hava,saçlarımızı okşayan bir rüzgar olur. Çoğunlukla da kafamızda benzer görsellikleri canlandırırız. İnsan oğlunun tarihi geçmişine baktığımızda hep doğa ile yaptığı mücadeleyi görürüz. Asırlar boyu süren bu mücadelede, bence gözden kaçan tek unsur ona direnmek yerine UYUM secilseydi, her insanın ana yaşam gayesi olan MUTLULUK ve HUZUR daha cabuk sağlanırdı...
İlkel toplumlar döneminde yaşayan insanın, doğa ile başa çıkamamanın verdiği teslimiyet sonucunda doğanın hakımıyetını kabul ederek yasadığı görülür.Her doğal olay sonucunda da aczin ve zayıflıgının delili olarak, insan,sığındığı kendi sembollerini de yaratmıştır. Depremler ve volkanların sıkca görüldüğü yaşam alanlarında Yer Tanrıları, Gök gürültülü şimşekli fırtınalı havalarda Gök Tanrıları,denizlerin kabarıp çostuğu ya da sel felaketlerinin yaşandığı anlarda Su ve Deniz Tanrılarının ortaya cıkması bu sebeblere bağlı olarak ortaya cıkan semboller olsa gerek…
Ne zaman ki insan,yerleşik düzene gecerek yaşamaya ve daha güvenli yaşam alanları kurmaya başladı doğayla olan mücadelesi de işte bu süreç içinde kabuk değiştirdi…. Doğadan ve doğal şartlara uyumlu yaşamaktan hızla uzaklaştı… Hatta gün geldi doğayı unuttu. Yaşamın evrensel gerceği, kullanmadağınız her arac, gerec ve yetenek zamanla unutulur ve kaybolur… İşte bu yüzden olsa gerek,insanın doğa ile breysel mücadele etme yetenekleri de zamanla kayboldu…
Günümüz Modern insanının, huzur ve mutluluk duyguları içinde,doğadan bağımsız olarak yaşayamayacağını anlaması sonucu, bugün hızlı bir geri dönüş sürecinin başladığı da gözlerden kaçmıyor. Doğadan ve doğal ortamlardan uzak yasam koşullarının ınsan uzerınde yarattıgı baskı ve her gecen gun bu baskıya bağlı olarak artan stres, günümüz insanın baş belası olmuş durumda. Bu stres ki, modern insanı hemcinslerinden bile kaçar hale getirip, onları, doğanın o müthiş ahengi ve dengeli yaşam düzeni içine yöneltiyor. Siz, her tatil günü kırlardaki kalabalıkların artarak oluşumunu boşuna mı sanıyorsunuz ? Eğitimsiz ve hazırlıksız bir şekilde, doğal yaşam alanlarına çekirge sürüleri gibi doluşmaya başlayan modern insan, dünyamızın nadide güzellikteki değerlerini hoyratca kullanarak,doğal alanları da kirletip yaşanmaz hale getirerek, farkında olmadan kendi sonunu da hazırlıyor…
İster breysel olarak isterse grup olarak,eger yasadıgınız ve alısık oldugunuz ortamın dısında bir yolculuga cıkıyorsanız, kendinize sormanız gereken ilk soru şu; Hazırmıyım ? Bu yolculağa gerçekten isteyerek ve arzulayarak mı çıkıyorum, yoksa bir arkadaşımın yönlendirmesi ile mi katılıyorum ? Veya benim katılımımdan beklentisi olan geveze bir rantiyecinin aklına mı uyuyorum ?
Yukarıdaki sorulara vereceğiniz net yanıtlar, sizin doğaya cıkmaya ve doğal şartlara uyum sağlamaya ne kadar hazır oldugunuzun da cevabı olacak. Unutmayın ki bu yolculukta sizi çiçekler,doyumsuz görsellikteki manzaralar, ılık bir güneş veya saclarınızı dalgalandırarak esen hos bir rüzgar kadar, can sıkıcı baska seyler de bekliyor olacak. İşte bizim baştan beri anlatmaya çalıştığımız da sizin bu can sıkıcı şeylere hazır olup olmadığınız ya da kendinizi ne kadar hazır hissettiğinizi ortaya çıkarmak. İyi bir hazırlık süreci sizi daha keyfli ve daha huzurlu bir gezi ile birlikte sorunsuz bir geri dönüşe de motive edecektir. Sıradan bir yolculuğa çıkarken bile, titiz bir şekilde hazırlanırken, alışık olmadığınız ve yaşamsal mudahalelerın daha zor ve daha gec olduğu şartlara her zamankınden daha temkinli hazırlanmanız gerekir.
İşte size birkaç ip ucu :
- Kendinize bir rota belirleyin.Rotanız hakkında en ufak detayına kadar bütün bilgilere ulaşmaya çalışın.Eğer rota hakkındaki bilgileriniz eski ise mutlaka güncelleyin.
- Kesinlikle tek başınıza yola çıkmayın… Günü birlik aktiviteler için ekibiniz en az üç kişiden oluşşun.Eğer olası bir tehlike ile karşılaşır ve birinizin başına bir kaza gelirse, ikinci kişi, kazazedenin emniyetli bir şekilde yaşamını devam ettirmeye çalışırken üçüncü kişi de yardım almaya gidebilir..
- Ekip arkadaşlarınızı yola cıkmadan önce tanıyın.Mumkunse daha şehirde ortak bir faaliyet içinde birlikte olun.Ekip arkadaşlarınız ile faaliyet öncesi biraraya gelerek değerlendirme toplantıları yapın.Olası tehlikeler karsısında uygulamak için her zaman A ve B planlarınız olsun.
- Eğer bir ekibe dahil oluyorsanız,aynı şekilde ekip arkadaşlarınızı şehirde iken tanımaya çaılışın,ekib uyelerinin tecrübe ve deneyimlerini gözden gecirin,onların gecmişte yaptıkları benzer faaliyetlerini ve yasadıkları deneyimleri sorgulayın…
- Faaliyete uygun özelliklerde malzemelerin,teknik araç ve gereclerin, giysilerinizden tutun da yiyecek içeceklerinize varana kadar, gerekli olan tüm yasam destek ünitelerinin seçimine özen gösterin…
- Sırt çantanızı omzunuza aldıgınız andan itibaren yolculugunuz da başlamıştır. Sırt cantanızı yuklendıgınız yere tekrar geri dönünceye kadar sürecek olan bu maceralı yolculuk anında yaşayacaklarınız,edineceğiniz tecrübe ve ve deneyimler sizin tüm hayatınıza olumlu, ya da olumsuz etki yapabilir unutmayın…
- Doğa yürüyüşü ; “Eğitim gerektirmeyen, sağlık durumu elverişli, herkesin yapabileceği bir faaliyetdir” diyenlere aldırmayın ve tedbiri elden bırakmayın. Zorlu ya da kolay bir doğa yürüyüşü bile, şehirde yaptığınız sporlardan çok farklıdır ve daha uzun soluklu bir efor gerektirir unutmayın.
- Periyodik zaman dilimleri içinde sağlık kontrollerinizi yaptırın.Sağlığınızdaki olumsuz değişiklikleri ekip arkadaşlarınızla paylaşın, onları bilgilendirin.
- Sahip olduğunuz enerjiyi gün boyunca kullanmak zorunda oldugunuzu bu yuzden ara ara takviye enerji ve gıda gereksimine ihtiyacınız olacağını dusunerek hazırlıklı olun…Çantanızın içinde elinizi uzattığınızda ulaşabileceğiniz kadar yakın bir yerinde bu gıda ürünlerini hazır bulundurun.
- Gün boyunca harcanan enerji ve sıvı kaybının gunun sonuna dogru sizi zorlamaya başlayacağını unutmayın.Bu nedenle kaybettiğiniz sıvı ve mineral kayıplarını ihtiyaç duymadan karşılamak için gerekli tedbirleri önceden alın…
- Doğa yürüyüşü öncesinde ayak tırnaklarınızı mutlaka kısaltın.Minik de olsa bir sağlık setini yanınızda bulundurun.Sürekli kullanmak zorunda oldugunuz ilaçlar var ise çok kolay ulaşabilecek bir yerde olsun ve ekip arkadaşlarınızla da bu bilgileri paylaşın.
- Yola çıkmadan önce geride kalan birilerini mutlaka bilgilendirin…Onlara rotanız,ekip arkadaşlarınız ve gidiş dönüş zamanlarınızı, sizinle iletişim kurma yolları ve zamanını mutlaka bilgi olarak bırakın.
- Herşeyden önemlisi,doğa yürüyüşü için bile olsa çıktığınız bu yolculuğun ne kendiniz,ne ekip arkadaşlarınız ne de doğa ile bir yarış olmadığını, doğa yürüyüşlerinin keyfle yapılması gereken bir spor olduğunu asla aklınızdan cıkartmayın.
- Ekip lideri ya da rehberinizin almış olduğu kararlara yanlış da olsa,diğer ekip uyelerinin duyabileceği şekilde yüksek sesle dile getirmeyin.Tartışma ortamı yaratmayın.
- Doğa yürüyüşü ve Dağ kazalarının büyük oranda dönüş anında gerçekleştiğini asla unutmadan dönüşte de çıkış esnasındaki kadar displinli hareket edin.
- Doğa yürüyüşleri esnasında hareket halinde iken,konuşmak,şarkı söylemek,veya çiklet çiğnemenin size ilave enerji kaybettireceğini unutmayın.Yürüş halinde iken wolkmen ya da cep telefonu kullanmayın.
- Doğa yürüyüşleri esnasındaki tırmanış ve inişlerde birbiriniz için tehlike oluşturmayacak şekilde mesafeli ve tek sıra düzeninde yürümeyi tercih ediniz.
- Enerjinizin azalmaya başladığı anlarda zihninizin size yapacağı oyunları kontrol altında tutmaya çalısın.Paniğe kapılmayın ve ani hareketlerden kaçının.Sizden daha zor durumda olanlara yardım etmeniz gerektiğini unutmayın.
- Arkadaşlarınızın fiziki ve ruhsal durumlarını,olası sağlık problemlerini surekli gözlemleyin…Şahit olduğunuz olumsuzluklardan ve gözlemlerinizden rehberinizi haberdar edin.
- Doğa yürüyüşü, ya da daha zor doğa koşulları içinde birlikte olduğunuz arkadaşlarınız ile bir ekip olduğunuzu, takım ruhu ve bilinci içinde hareket etmeniz gerektiğini asla unutmayın.
- Yukarıda sıralamaya calıştıgımız her maddenin sizlerin güvenliği için, yaşanmış deneyim ve tecrübelere bağlı olarak ortaya çıktığını,bu koşullara uysanız dahi doğa şartlarının surekli değişkenliğini ve buna bağlı olarak bu bilgilerin de yetersiz kalabileceğini unutmayın...