-
Dağcılık ve Dağlara giderken
Ömrünüzde, bir kez de olsa bir dağın zirvesine mutlaka çıkınız
- Patikatrek
- Faydalı Bilgiler
- Dağcılık ve Dağlara giderken
Dağcılık ve Dağlara giderken
Dağcılık faaliyetlerine katılabilmek ve katıldıgınız faaliyetlerden zevk alabilmeniz icin hayatınızı dağcılığa adamanıza gerek yok. Yeterli bilgi,fiziki hazırlık ve uygunluk,ruhsal hazırlık,uyum,karar verme ve sorun cözme konularında kendinizi hazır hissediyorsanız dağlara gidebilir, dağcılık faliyetlerine katılarak deneyim kazanır ve bütün bunları da zevk alarak yapabilirsiz..Kendi hayatınızı ve dağlara birlikte gittiğiniz arkadaşlarınızın hayatını, gerekse programladığınız faaliyetinizi riske etmemek için iyi bir hazırlık yapmanız gerek. Başarılı ve zevkli bir faaliyet için, bazı beceri ve yeteneklerinizi geliştirmek,yeterli bilgiyle donanmış olmaktan sorumlusunuz.Bu bilgilerin ana başlıkları : Antrenman,Kampcılık,doğada yön bulma,beslenme,ilk yardım… Daha ileri aşama faaliyetler için ise ; emniyet,ip kullanma,güvenlik,doğada ilk yardım,kurtarma,Kar,buz ve kayada tırmanış ve hareket etme konularında bilgilenmek.Ve bu faaliyetler esnasında size lazım olabilecek teknik malzeme,araç ve gerecleri kullanmayı öğrenmek..
Antrenman
Dağcılık alışık olduğunuz spor dallarının otesinde bir zorluk derecesine sahiptir.Bu nedenle de özel bir hazırlık ve antrenman temposu gerektirir.Eğer iyi bir kondisyon gücüne sahip değilseniz, faaliyetin başarısını,hepsinden de önemlisi ekip arkadaşlarınızın güvenliğini de etkileyebilirsiniz. Günde bir ya da iki saatlik bir antrenman, sizi amacınıza yaklaştırır. Koşmak,bisiklete binmek,yüzmek,merdiven çıkmak şeklinde, haftada en az üç kez yapacağınız antrenmanlar, iyi bir fizik kondisyon edinmenizi sağlar.
Hafta sonlarında yapılacak doğa yürüyüşleri antrenmanın otesinde doğada belli bir deneyim kazanmanızı da sağlar…Bu yürüyüşlerde ağır sırt çantaları ile yokuş yukarı yapılacak kısa mesafeli tırmanışlar iyi bir antrenman metodudur.Bunların dışında Aerobik,kas gücünü artırmak için ağırlık,esneklik kazanmak içinse gerdirme hareketleri yapılabilir…
Fiziki kondisyon yeterliliğinizin üst seviyelerde olması ne kadar önemliyse ruhsal durumunuz ve psikolojik faktörler de başarınızı etkileyebilecek önemli bir sebeptir…Dağlarda karşılacağınız en büyük zorlukların, bir çoğunun özünde, sizin ruhsal sorunlarınız vardır. Dağların zirvelerinde özgürlüğü ararken, coğu zaman kendinizle de yüz yüze gelirsiniz.Dağların koynunda bilinmeyenlere yapılan bir keşif, aslında sizin kendi sınırlarınızı da keşfetme turudur…Dağcılıkta sizi sıkıntıya sokacak en önemli ruhsal faktör, “doğru karar verme ve verdiğiniz kararı bilgi ve becerilerinizle bir araya getirip uygulama yeterliliğinizdir…” Sırt çantanızda taşıdığınız hayati malzemeler ne kadar önemliyse,beyninizde ve zihninizde sahip olduğunuz,özellikle de vahşi doğa koşullarıyla mücadele etme ve sorun çözme becerileriniz de bir o kadar önemlidir…Karşılaşılan zorluklara otomatik tepki vermek yerine dikkatlice kararlar alarak trajik olayların önüne gecmelisiniz..
Dağcılıkta hayat kurtaran ilkeler
• Eğer lojistik bir destek merkeziniz yoksa, ekibinizi en az üç kişiden oluşturun.
• Düşme olasılığı olan riskli geçişlerde ve buzul üzerinde mutlaka emniyet alıp ipe girin.
• Her faaliyet için ekip uyumu şartdır.Lider veya coğunluğun kararına uyun.
• Bilgi ve yeteneklerinizin üzerinde zorluk dereceleri olan faaliyetlere tek başınıza katılmayın…
• Rota secerken veya başka kararlar alırken asla hırslarınızın ve ihtiraslarınızın esiri olmayın.Faaliyetin planlamasını bilgili ve sorumlu bir kişinin yapmasına bırakın.
• Faaliyetinizin özelliklerine göre, gerekli olan malzeme,giyecek ve yiyecekleri yanınızdan ayırmayın..
• Benzer faaliyetlere daha önce katılmış arkadaşlarınızın bilgilerinden yararlanın onların uyarılarını dikkate alın.
• Faaliyetiniz esnasında, bölgedeki hava durumu tahminlerini öğrenin ve meterolojik bilgileri edinin.
• Rota bilgilerinizi ve gidişi dönüş tarihlerinizi geride kalan birine veya bir yakınınıza mutlaka bırakın.